YRITYKSESTÄ

 

Neal’s Yard Remediesin tarina alkaa vuodesta 1981, jolloin luonnonlääkintään sekä holistiseen kauneuteen ja terveyteen perehtynyt Romy Fraser avasi kuivattuja yrttejä, Bachin kukkatippoja, homeopaattisia lääkkeitä sekä eteerisiä öljyjä myyvän putiikin Lontoon Covent Gardeniin Neal’s Yardillepikkuiselle sisäpihalle, johon oli kerääntynyt muitakin pieniä luomuyrityksiä. Tästä yritys saikin nimensä; Neal’s Yard Remedies ja nykyään suloinen piha on jo nähtävyys. Romy alkoi valmistaa luonnosta saataviin raaka-aineisiin pohjautuvia kauneudenhoitotuotteita vaihtoehtona tavanomaiselle kosmetiikalle. Alkuun hän salli muutamien synteettisten raaka-aineiden käytön, mutta vuosien saatossa teknologia kehittyi ja uusia, luonnollisia vaihtoehtoja synteettisille raaka-aineille alkoi löytymään ja nykyään yrityksen tuotteilla on Soil Associationin sertifikaatti.

Sarja saavutti suuren suosion nopeasti ja vuonna 1983 mukaan astui Susan Curtis, homeopaatti ja naturopaatti, joka on omistanut koko elämäntyönsä luonnollisen terveyden ja elämäntavan edistämiseksi. Susan työskentelee yhä Neal’s Yard Remediesin johdossa neuvonantajana raaka-aineissa ja holistisissa tuotteissa.

whats_in_our_products_header

Vuonna 2006 Romy myi Neal’s Yard Remediesin Peter Kindersleylle, joka on perheineen Englannissa tunnettu intohimoinen luonnollisen elämäntavan ja luomuviljelyn edelläkävijä.

Neal’s Yard Remediesin ostaminen oli käännekohta Peterin elämässä, mutta myös luonnollinen jatkumo hänen ja perheensä elämäntavalle jo 70-luvulta lähtien. Peter on opiskellut taidemaalariksi sekä kalligrafiaa ja opiskeluaikanaan hän tapasikin maalausta opiskelevan vaimonsa, Julietin. Peterin työelämä vei hänet kustannusalalle ja vuonna 1974 hän perusti ystävänsä Christopher Dorlingin kanssa kansainvälisesti menestyneen Dorling Kindersleyn kustannusosakeyhtiön, jonka he myöhemmin myivät Pearson PLC:lle, Penguin booksin omistajille.

Vuonna 1970 Peter ja Juliet ostivat pienen Sheepdroven maatilan Berkshiresta, Englannista. He  päättivät aloittaa tilalla luomuviljelyn, sillä Berkshiren peltojen myrkyttäminen torjunta-aineilla oli heistä sydäntä särkevää. Vuosien myötä Sheepdrove kasvoi pelkästä maatalosta ja puutarhasta 2250 eekkerin maatilaksi, jossa viljellään nykyisin myös suuri osa Neal’s Yard Remediesin käyttämistä raaka-aineista kuten hevoskastanjaa, timjamia, purasruohoa, kauraa, minttua, vuohennokkaa, pihatähtimöä, seljanmarjaa, seljankukkaa, orapihlajaa, kehäkukkaa, voikukkaa, rosmariinia ja päivänkakkaraa.

Sheepdrove ei ole pelkästään luomutila, vaan se on suunniteltu niin ekologiseksi kuin mahdollista: tilan energiasta huikeat 92 prosenttia tuotetaan aurinkopaneelein ja jätevesi kierrätetään mm. käyttämällä sitä vessojen huuhteluun. Tila toimii myös konferenssikeskuksena. Neal’s Yard Remediesin vuonna 2005 Peacemarshiin, Dorsetiin, pystytetty ekotehdas noudattaa samanlaisia periaatteita. Yritys pyrkii olemaan hiilidioksidinegatiivinenTehtaan vastaanottoaulan seinällä on mittari, joka kertoo tehtaan katolle asennettujen aurinkopaneelien avulla säästetyn energian määrän niiden asentamisesta lähtien: vuodesta 2008 energiaa oli säästetty maaliskuun 2015 puoleen väliin mennessä 60 043 kWh – tällä määrällä tuotetaan noin 3122 talouden energia vuodeksi.

top-banner-full

Peterin työpäivät voivat sisältää ihan mitä tahansa yritykseen toimintaan liittyvää. Ja sitä hän juuri rakastaakin – olla mukana mahdollisimman paljon yrityksen arjessa ja erityisesti suunnitella sen toimintaa niin kestävästi, että he voivat jatkaa yrityksen pyörittämistä vähintään yhtä omavaraisesti tulevaisuudessa, kuin se on tähänkin saakka toiminut. Lisäksi intohimoisena luomuviljelyn ja luonnollisen elämäntavan edistäjänä Peter ja sen myötä Neal’s Yard Remedies on mukana jatkuvasti useissa luomuviljelyyn ja kemikaaleihin liittyvissä kansainvälisissä tutkimuksissa ja kampanjoissa. Viimeisin merkittävä hanke on Yhdysvalloissa, jossa tutkitaan ympäri maata rintamaidosta löytyviä kemikaalijäämiä ja pyritään edistämään tietoisuutta haitallisten kemikaalien välttämiseksi.

Sheepdroven maatilan lisäksi Dorsetin tehtaalla viljellään lukuisia raaka-aineita, mm. kehäkukkaa, rautayrttiä, mesiangervoa, valkoista salviaa, verbenaa, johannista, ruusua, pihatähtimöä, poimulehteä ja voikukan lehteä. Yritys valmistaa itse 140 erilaista tinktuuraa sekä maseroituja yrttiöljyä, joita käytetään tuotteiden raaka-aineina ja myydään myös sellaisenaan asiakkaille: voit kävellä Covent Gardenissa Neal’s Yardin myymälään, kertoa vaivasi kuin lääkärin vastaanotolla ja saat apua ammattitaitoisilta ja päteviltä luontaislääkinnän asiantuntijoilta.

Aivan kaikkia käyttämiään raaka-aineita yritys ei voi itse viljellä, mutta se on rakentanut pitkäaikaiset suhteen pieniin englantilaisiin yrttiviljelilöihin ja eteeristen öljyjen tuottajiin, sillä englantilaiset yrtit ovat tunnettuja erinomaisuudestaan: piparminttuöljy ja roomalainen kamomilla tulevat pikkuiselta tilalta Hampshiresta ja englantilainen laventeli puolestaan heidän naapuritilaltaan. Siankärsämö-öljy tuotetaan Norfolkissa ja punahattu sekä isohirvenjuuri luomutilalla Somersetissa.

best_of_british_header

Neal’s Yard Remedies käyttää toki myös raaka-aineita, jotka tuotetaan Englannin ulkopuolella ja näiden tuottajien suhteen yritys noudattaa samoja periaatteita kuin kotimaassaankin: he haluavat tuntea tuottajansa, tuotanto-olosuhteet, varmistua korkeasta laadusta sekä oikeudenmukaisesta ja eettisestä työntekijöiden palkkauksesta ja kohtelusta. Susan Curtis on kolmenkymmenen vuoden ajan matkustanut ympäri maailmaa tutustumassa tuottajiin ja rakentamassa pitkäaikaisia asiakassuhteita heidän kanssaan. Palmarosa, ylang ylang ja sitruunaruoho tulevat esimerkiksi Madagaskarilta ja frankinsensi Pohjois-Keniasta. Näillä alueilla raaka-aineiden tuotanto voi olla kokonaisen kyläyhteisön ainoa tulonlähde. Neal’s Yard Remedies maksaa raaka-aineistaan huomattavasti korkeampaa hintaa, kuin moni muu luonnonkosmetiikkavalmistaja, sillä he suosivat pieniä tuottajia suurten luomutilojen sijasta – laatu on tällöin parempaa.

Neal’s Yard Remediesin ekotehtaan raaka-ainevaraston valtavista hyllyistä löytyy yli 350 eri ainesosaa. Jokaisesta tehtaalle saapuvasta raaka-ainetoimituksesta otetaan näyte, jolla tarkistetaan erän laatu sekä puhtaus. Korkea laatu koskee koko tuotteen elinkaarta raaka-aineiden viljelystä lopputuotteeseen saakka. Ja mitä tulee tehokkuuteen, Neal’s Yard Remedies on hyvin edistyksellinen myös sen suhteen ja tuotteiden teho testataan kliinisin tutkimuksin: mm. Frankincense Intense-tuotteiden tehot ovat huikean hyviä ja testit on suoritettu yhteistyössä Maailman Lääkäriliiton kanssa.

Neal’s Yard Remedies panostaa tulevaisuudessa entistäkin enemmän tehokkuuteen tinkimättä lainkaan luonnollisuudesta, eettisyydestä sekä yrityksen noudattamasta varovaisuusperiaatteesta: mikäli jonkin raaka-aineen haitallisuudesta ihmiselle tai ympäristölle on minkäänlaista epäilyä, sitä ei käytetä, tai mikäli uusimmat tutkimukset osoittavat epäilyjä jostain jo käytössä olevasta raaka-aineesta, se pyritään korvaamaan mahdollisimman nopeasti uudella vaihtoehdolla.

 

Neal’s Yard Remedies ei ole luonnonkosmetiikan sekä holistisen kauneuden pioneeri ainostaan kotimaassaan Englannissa, vaan myös globaalisti. Luonnonkosmetiikka- ja luomutuotteiden markkinat kasvavat huikeaa vauhtia vuosittain, maailmantaloutta koskevista vaikeuksista huolimatta. Neal’s Yard Remedies on edelläkävijä näillä markkinoilla ja jälleenmyyjäverkosto kattaakin lähes koko maailman: yli 83 omaa myymälää 21 maassa sekä yli 8000 konsulttia. Nopeimmin kasvavat markkinat ovat tällä hetkellä Japanissa sekä Yhdysvalloissa.